Larangan Keras Membuka Aib orang dalam Islam


Membuka aib orang lain adalah satu perbuatan yang sangat-sangat keji dan tercela apa ntah lagi membuka aib saudara Islamnya sendiri. 


Anda buka aib orang Allah sendiri akan buka aib anda, walau dirumah sekalipun. 
Ayat tersebut saja sudah menampakkan bahawa membuka aib orang amatlah dilarang keras dalam Islam.



Kata Rasulullah SAW yang telah diriwayatkan oleh HR Ahmad setiap orang mempunyai keaiban dan tidak seorang pun terlepas dari melakukan kesalahan dan sebaik-baik orang itu adalah orang yang bertaubat. 

*click Entry Penuh Click Sini untuk entry penuh



Meh aida nak kongsi satu cerita dimana Rasulullah SAW sendiri menutup aib sahabatnya.

Alkisahnya, Rasulullah SAW bersama sahabat dan umatnya sedang duduk didalam masjid sambil menunggu masuknya waktu Isyaq, secara tiba-tiba suasana didalam masjid itu menjadi riuh 
masing-masing menunding jari mentertawakan sesama mereka dan mula menuduh antara satu sama lain. 

Ketika bilal bangun untuk melaungkan azan Isyaq

Bangun seorang sahabat Nabi ini dengan suara yang lantang mengatakan 

"Sebentar lagi orang yang kentut tadi pastinya akan keluar mengambil wuduk" 

Rasulullah SAW hanya memerhati dari jauh gelagat sahabat-sahabatnya itu

Sahabat-sahabat Nabi nie pun terus menunggu gerangan siapakah yang akan keluar mengambil wuduk nanti, tetapi alangkah terkejutnya mereka yang keluar mengambil wuduk itu adalah Rasulullah SAW


Kata Rasulullah SAW kepada sahabat-sahabatnya itu 

"Aku masih ada wuduk, tetapi aku mahu mengambilnya semula. Jadi, aku ajak kalian semua mengambilnya semula bersamaku" 

Jadi selamatlah si polan yang kentut tadi dari ditertawakan oleh sahabat-sahabatnya yang lain. 

Lihat, Nabi SAW sendiri menutup aib sahabatnya. Kita sekarang (termasuklah Aida). Astaga sesuka hati membuka aib orang saudara Islam kita pulak tu. Geleng kepala dibuatnya. 

p/s : Aida bukak facebook serius paling 'bosan' tengok post dari page yang sibuk bukak aib orang kutuk sana kutuk sini, dah tu ada pulak orang tukang LIKE, SHARE. Makin tersebarlah aib orang tu.

Kredit :
1. Buku bertajuk Islam itu indah
2. Google Image

49 comments:

Haris Khairuddin said...

betul. sampaikan orang2 alim zaman dulu sanggup berlakon jadi pekak semata-mata nak tutup aib orang lain.. yang terkentut depan dia.

sebelum kita nak citer pasal orang, check dulu diri kita. dah sempurna ke belum?

Ayie Abas said...

sama laa...ayie pun x suka mengumpat atau mengata orang...dan x suka org mengumpat atau bercakap yg buruk2 pasal ayie...

nak dengar org mengumpat pun x suka...

melainkan dlm keadaan2 tertentu...itupun elak menuju tepat pd individu..

NIA SI DRUMSTICK said...

ya allah..semoga kite terhindar dr sifat2 camni..

zila manaf said...

baik baik...thx aida info infonye...sobs sobs

Pena Menari said...

best..entri kali ni Miss Aida...heee...anda berjaya buat den menaip...heheheh

azizah :) said...

mengumpat sangat tak baik! moga kita di jauhkan dari mengumpat atau mengaibkan orang lain...

Nadia Elena said...

sayang Rasulullah...
baginda contoh terbaik.. =)

Leeza dayasari [santai leeza] said...

Terima kasih.... bagus entri ini.

LaLa mhdnor said...

betul tu, pandang diri kita dulu sebelum buka aib orang :)

Sop said...

dorang kutuk dan mengata..
x sedar mereka sdg makan daging saudara sendiri
dorang suka makan daging kot? hehehe

ahsfantasy24 said...

mohon dipelihara perilaku kita semua..

amranaiman said...

mohon share :)

caliph shuriken said...

siyes sy x bminat join aktiviti2 buka aib org walau apa cara skali pun...

Azhafizah Md Nor said...

Jangan sesekali aibkan orang kan.

wanayu said...

sgt suka entry ni..

pulut kukus said...

btol tu,..sblm buka aib org, kta tgk dulu kburukn yg ada pd kta,..

siti fatima Arifin said...

hmm...nice sharing tntng Rasulullah.. Xbaik nak mengaibkan orng. sama2 lah kita mengambil iktbr

Misz Fazie said...

tapi orang sekarang ni suka sangat buka aib orang walaupun dah dinasihat berkali-kali. btw, nice sharing sis :)

Lazaac said...

Masha Allah... sungguh hina diri ini.. :(

Cik_SiTi said...

subhanAllah.. perkongsian ilmu yg cukup bermanfaat.. terima kasih aida ^_^

kopi pasta said...

mulut ni kn kadang2nya xleh nk control n kadang2 terlepas i.e mpuan kn rata2 mulut laser *suka2 hati ak jer labelkan org*...klu TERbuka aib org acanor tu?

shidaR said...

susahkn aida..mulut org tgn org mmg ligat bab bergosip nih haihh..mnhtuh ssama sndri..hurm..

trah zain said...

hmm.. penah jadik, maybe org yg bukak tu ase nak begurau, tp melampau la pulak,,huhu.. lau xingat kawan, mmg rasa nak sepak2 je..haish

eintan nurfuzie said...

so jangan lah mencanang perihal buruk org len

Nurul Husna Mohd Hassan said...

thanks aida berkongsi :)

Aida Omar said...

@Ayie Abas lagi bagus kalau boleh buat macam ayie buat :) mengelakkan diri dari aktiviti2 mengumpat.. lepas mengumpat konpem akan terbuka aib beberapa orang nanti. hehe.. :)

Aida Omar said...

@NIA SI DRUMSTICK amin ya rabb.. InsyaAllah kita sama2 jauhkan :)

Aida Omar said...

@zila manaf bagus anak sape la nie.. hiks2.. welcome zila. ah awat sedih pulak.. nah tisu :P

Aida Omar said...

@Pena Menari Haha.. tq Pena Menari.. akhirnya berjaya jugak lah eh Pena Menari menaip ayat pepanjang. :P

Aida Omar said...

@azizah :) betul tu jijah.. harap begitu lah boleh dielakkan kita elak kan jijah :)

Aida Omar said...

@Nadia Elena sayang Rasulullah juga.. :) betul tu banyak lagi kisah yang menyentuh hati bab Rasulullah kita nie.

Aida Omar said...

@Leeza dayasari [santai leeza] Sama2 Leeza.. :)

Aida Omar said...

@LaLa mhdnor betul tu Lala.. kalau nak nasihat tak salah tapi agak2 kena dengan keadaan lah kan. hehe :)

Aida Omar said...

@Sop haha.. abg sop.. agaknya depa tak sedar tu pasal depa sibuk makan daging saudara depa. :P

Aida Omar said...

@ahsfantasy24 amin.. moga2 :)

Aida Omar said...

@amranaiman sila2 ayam :)

Aida Omar said...

@caliph shuriken bagus lah macam tu caliph.. lagi pun tak baik kan? hehe.. teruskan caliph dengan pendirian macam nie. :)

Aida Omar said...

@Azhafizah Md Nor betul tu fiza.. tak baik dosa tau. hehe :)

Aida Omar said...

@wanayu terima kasih wanayu :)

Aida Omar said...

@pulut kukus yup pulut kukus.. nanti org buka aib kita baru tahu. :)

Aida Omar said...

@siti fatima Arifin Terima kasih siti.. betul tu sangat2 tak baik. :)

Aida Omar said...

@Misz Fazie tahu tak pe.. makin dipesan makin menjadi2 ada lah. hehe.. tak pe kita doakan moga saudara kita yang macam tu mendapat hidayah :)

Aida Omar said...

@Lazaac same too me.. :(

Aida Omar said...

@Cik_SiTi Sama2 Cik Siti.. sama2 kita share tentang ilmu :)

Aida Omar said...

@kopi pasta hiks.. perempuan memang begitu bergurau kadang2 terlebih. Almaklumlah perempuan kan serba serbi lemah mentalnya.. Orang laki boleh lah tegur depa kalau depa nyaris2 terbuka aib orang. :)

Aida Omar said...

@shidaR betul tu shida.. kadang2 terlalu leka terlalu teruja sampai tak sedar terbuka aib orang. Rajin2 muhasabah diri :)

Aida Omar said...

@trah zain haha.. tahu tak pe, habis orang tak tahu jadi tahu kan? sabar jela.. harap2 dia sedar perbuatan dia tu tak elok dan perbetulkan.

Aida Omar said...

@eintan nurfuzie kesimpulannya.. hehe. :)

Aida Omar said...

@Nurul Husna Mohd Hassan sama2 Husna :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Small Cute Green Pointer
 

Copyright © 2013 Reserved to Diari Si Froggie Design by Aida Omar