KUCING TANPA BULU


Kucing tanpa bulu 
(sebenarnya mempunyai bulu tetapi bulunya sangat halus dan pendek) 
adalah satu spesis kucing yang telah wujud sejak tahun 1960 lagi di kanada, iaitu apabila kucing biasa melahirkan sepasang anak spesis ini dan dari situ ramai pengkaji kucing ini membiakkannya supaya generasi unik ini tidak terus pupus ianya terjadi atas faktor genetik.  
Kucing ini dikenali dengan nama Sphynx Cat. 



Disebabkan penampilannya itu kucing ini memerlukan penjagaan yang rapi dari segi pembersihan, mandi, pemotongan kuku, pembersihan telinga, hidung, mata dan juga pemanasan extra seperti menyediakan selimut, kain atau sebagainya. 



Kucing ini suka dibelai dan akan merajuk jika penjaga tidak menghiraukannya. Kucing ini juga sesuai dibela oleh orang yang mengalami alahan dengan bulu kucing walaubagaimanapun air liur dan peluh kucing ini juga akan menyebabkan seseorang mengalami alahan, bergantung pada individu. 




Kucing ini adalah kucing yang paling mahal di Malaysia dengan berat antara 4-6 kg dijual dengan harga RM300 hingga RM6000 seekor.
P/s : Geli pun ada tengok dah macam anjing kacuk tikus :P Tapi asal nama anda KUCING anda tetap comel dimata Aida. (Nak beli konpem tak mampu dah la kuat merajuk nak pujuk tak reti. haha..) 
Di Malaysia pun dah ada kucing nie -CLICK-

Sumber :
Gambar dan sedikit info dari Google



74 comments:

nexx said...

walaupun xde bulu... masih cute.. mioow.. i <3 cat!

ZORA said...

wow..nmpak pelik gler...huhuhuh

aisya said...

susah nk jaga kucing cmni.. lg2 kat malaysia ni.. mmg iklim xsesuai la utk kucing ni..

shida'R said...

adehh..bila xde bulu..lg seram tgk lembik2 huhu..

Saya mEmang suka Menuliz:D said...

rasa semacam tengok kucing ni..nak macam anjing pula...

Saddila said...

takmo pegang kalau mcm tu. geli. eeee :(

anNaqia said...

unik betul ciptaan Allah ni.

Syamira Yahya said...

comel tp mahal. .
x mampu nk beli :D

ShahzCudin said...

tak pernah tgk kucing ni secara live lagi..cmne la rasa pegang kucing ni ek?

MaYa MustWany said...

grrr takut lak nak pggang kucing ni..tapi tetap cian..

dulu masa kcik mas ingt kucing ni kgguran..hihihi

fadh leyanie said...

orang seperti bapak ku yg ada pnyakit asma boleh membela kucing ini :)

Azhafizah[フィザ] said...

geli pulak nak pegang kucing takde bulu ni macam baru lahir je pulak..but still cute kan

CikPuan Azizah said...

hish pelik giler bila takde bulu ni..geli nak pegang terus ke kulit..hee

TiraPengemis said...

geli la...cm pelik je...hahaaa

zareliqa afiqa said...

Ehh,lain mcm pulak bila tgk kucing nie bila takda bulu.hewhew :D

thomas said...

Kena pakaikan baju takut sejuk kucing ni.

O CIKTEDDY said...

kesian plak kt kucing mcm ni..

Cik Sweet Pea said...

keciannya...macam kesejukkan ja kucing tuh...tp skali pandang macam anak tikus pun ada..huhu

Aien Alien said...

comel la...selalu tengok gambar je, teringin nak pegang betul2...

cik kiwi's said...

kucing ni nampak sexy. hahahaha

.: iEyLa :. said...

sukeee ngan kucing..
tp bile tgk kucing ni cam xberani nk pegang..hikhik

yusuflaili(Goku) said...

salam;
pelik je rupa kucing tu..macam alien pun ada...

afzalsukasuki said...

hehe mcm geli pon ada nengok si kucing ni.kulit dia kena seterika dlu klu nak bwk jenjalan

Cik tikah said...

walaupun cik tikah pencinta kucing yg tegar tpi bila tgok gmbr ni mcm geli l apulak. hehe

sis92 said...

best betul klu kucing tak takut kena mandi bagai,

Mohammed Faizal said...

cute ke dah tak de bulu ni...macam kucing alien plak...
sekali tengok macam kucing zombie
pun ada

Ayie Abas said...

pernah juga ayie tgok kucing spesies nih..tapi jarang2 nampak...aida

ikaa said...

hahaha kelakar laa kucing tu

ZORA said...

dtg menyibuk ag la..hahaha

Harun Ar said...

Cantik-cantik kucing ni..., susah jaganya tak??

C i k P i p i T e m b a m said...

dengar cter kucing nie tak cmpur en dgn kucing len ? huhu. garangg nie

caliph shuriken said...

klau musim sejuk jenuh sorok kucing ni, huh...

alyn adnan said...

errr geli,takut,pelik sume ade .. tp tetap syg kucing ! miaawww :D haha

LaLa mhdnor said...

pelik pulak tgk kucing kurang bulu ni, heheh

Aida Omar said...

@nexx kan? muka dia sangat cute :)

Aida Omar said...

@ZORA pelik lagi ngeri di pe-tan-ge :P

Aida Omar said...

@aisya betul2.. tapi still ada lagi yang bela dekat Malaysia nie :)

Aida Omar said...

@shida'R macam tikus kan shida.. tgk kulit dia menggerutu :)

Aida Omar said...

@Saya mEmang suka Menuliz:D ada gak kot rupa sikit-sikit macam anjing. hehe

Aida Omar said...

@Saddila hehe.. ala pegang la pegang la :P

Aida Omar said...

@anNaqia yeap~ betul tu Allah menciptakannya dengan seribu satu keunikan :)

Aida Omar said...

@Syamira Yahya tau tak pe mira, kalau takat rm2 mahu gak try bela :P

Aida Omar said...

@ShahzCudin aida pun tak pernah tengok dan pegang.. macam syok je tengok. hehe

Aida Omar said...

@MaYa MustWany maya pernah tengok live erk kucing nie? haha.. keguguran gitu.

Aida Omar said...

@fadh leyanie haha..ayat fadh tak menahan :P

Aida Omar said...

@Azhafizah[フィザ] a'ah la kan macam kucing masa lahir.. memang geli tgk tapi unik.

Aida Omar said...

@CikPuan Azizah haha.. mahu terpeanting nanti kucing nie, geli punya pasal erk jijah :P

Aida Omar said...

@TiraPengemis haha.. memang pelik tirah oii.

Aida Omar said...

@zareliqa afiqa antara spesis kucing pelik nie..hehe

Aida Omar said...

@thomas lebih bagus macam tu kot thomas, kalau tak sian dia kan sejuk.

Aida Omar said...

@O CIKTEDDY tolong derma bulu pada dia cik teddy :P

Aida Omar said...

@Cik Sweet Pea tapi dia pandai panaskan diri. tula macam anak tikus.

Aida Omar said...

@Aien Alien betul2.. aida pun teringin nak pegang nak beli mahal le pulak. hehe

Aida Omar said...

@cik kiwi's euwwww... cikkiwi anda tergodakah? :P

Aida Omar said...

@.: iEyLa :. haha.. dia nampak agak karang sikit muka nya tu..tapi still comey tomei :)

Aida Omar said...

@yusuflaili(Goku) macam alien? haha..

Aida Omar said...

@afzalsukasuki amboi afzal ganasnya sampai nak sterika :P haha.. termasak sekali ape nanti.

Aida Omar said...

@Cik tikah hehe.. terus tak jadi pencinta tegar erk?

Aida Omar said...

@sis92 kucing yang nie memang kena mandi, suka ke tidak kena buat pasal kebersihan kena jaga nanti dia sakit. hehe

Aida Omar said...

@Mohammed Faizal kucing zombie yg cute..haha

Aida Omar said...

@Ayie Abas spesis nie memang jarang nampak kot ayie.. aida lsg tak pernah nampak.. lagi dasyat :P

Aida Omar said...

@ikaa haha..gelak pulak dia erk?

Aida Omar said...

@Harun Ar kalau ikutkan kena bersih, dan rajin belai serta pandai panaskan dia time dia sejuk dah ok :)

Aida Omar said...

@C i k P i p i T e m b a m dia tak suka dimadu.. dia tahu tuannya kena manjakan dia.. hehe. tapi still boleh bercampur mira..

Aida Omar said...

@caliph shuriken peluk dia caliph syok.. :)

Aida Omar said...

@alyn adnan hehe.. walaupun pelik tetap sayang kan. :)

Aida Omar said...

@LaLa mhdnor hehe.. sila2 derma bulu pada dia. :P

steffany daph said...

oo, species kucing rupa-rupanya. ingta tol2 tkda bulu tadi. (:

steffany daph said...

oo, species kucing rupa-rupanya. ingta tol2 tkda bulu tadi. (:

beckhrooy said...

kiut pula tengok tu, blm pnah lagi jmpa spesies kucing mcm tu

aswadz said...

aku tumpang geli gak aida.

..cik hana.. said...

hehehe....kalau tgk boleh la kot..kalau disuruh pegang memang lintang pukang dah hana lari ni...hikhik

naiemah_ramli said...

waa..mahalnya...hehehe ^_^

Anonymous said...

kalau dilambung2 dan biarkan jatuh kat lantai mesti tk ada apa2 punyer, kucing ker hanjing ni?..free pun aku tk nak apa lg nak beli mahal2 mcm tu..huhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Small Cute Green Pointer
 

Copyright © 2013 Reserved to Diari Si Froggie Design by Aida Omar